Billede af bogforside

Anbefaling: Sort boks af Jennifer Egan

13.02.24
Begavet spænding til baglommen i vinterferien.

Handling:

Hun er en ung, kvindelig skønhed på en mission for nationens sikkerhed. Opgaven er at vinde en tildelt partners fortrolighed, for at infiltrere magtens mænd. Via indopereret teknologi kan hun modtage og sende oplysninger til sit bagland. Hendes krop er den sorte boks, som indeholder den vigtige information.

Anmeldelse: 

Jennifer Egan fik i 2011 tildelt Pulitzerprisen for romanen A visit from the Goon Squad. Denne gennemtænkte og vanvittigt velskrevne roman udkom kort tid efter på dansk med titlen Tæskeholdet banker på. En form for genrenedbrydende og flerstemmigt værk som bevidst hverken er det ene eller det andet. Bogen sætter store tanker i gang vedrørende vores sprog og kommunikationsformer i fremtidens samfund.

Sort boks er vi tunet ind på samme kanal, for bogen synes i sin helhed at meditere over de dominerende sproglige tendenser i vores digitale omgang med hinanden. Vi bruger kun de allermest nødvendige ord til at gøre os forståelige, når vi er online. Alt er kortfattet og i hovedtræk, men er det nok? Mister vi gradvis små bidder af sproget i takt med, at en stor del af vores kommunikation foregår via sociale medier som facebook og twitter?

Sort boks blev da også oprindeligt udgivet som en række tweets på tidsskriftet The New Yorkers twitterkonto. Både gennem bogens stærkt reducerede sprogbrug og pocketbogsformatet får man en tydelig fornemmelse af noget komprimeret og minimalistisk. Missionen er få ord pr. sætning og få sætninger pr. kapitel. På den måde er bogen synkroniseret med vores onlinebevidsthed og måde at kommunikere på i mange sammenhænge i dag.

Litteratursiden skrev: “Nytænkende, smågenialt og interessant bidrag til udvidelsen af litteraturens fremtidige råderum. Egan udfordrer (igen) vores tankemønstre, læsevaner og konventionelle opfattelse af litteratur."

Politiken skrev: "Original twitter-roman er begavet litterær leg. Jennifer Egans 'Sort Boks' fungerer som begavet spænding i baglommeformat."

Om bogen: 

Klim 2013; 1. udgave; 102 sider.

Om forfatteren:

Læs om den amerikanske prisvindende forfatter her

Målgruppe:

For alle voksne læsere samt YA.

 

 

Materialer