Billede af bogforside

Anbefaling: Efterklang af Helga Flatland

26.02.24
Fantastisk god roman fra Norge med virkeligt gode personskildringer

Handling:

Gymnasielæreren Mathilde bliver fyret for at have haft et forhold til en elev. Hun forlader storbyen Oslo og flytter til Telemark. Her møder hun en familie med rødder i den norske bondestand.

Anmeldelse: 

Her har man at gøre med en roman der, indenfor rammen af corona-årene, folder interessante moralske problemstillinger ud såsom ung/gammel, mand/kvinde, land/by, tradition/fornyelse, forbudt kærlighed/tilladt kærlighed. Altsammen på en spændende vis og med gode dialoger, menneskeindsigt, fremadskridende handling og sproglig tæft.

Som i sin tidligere romaner er Helga Flatland optaget af relationer mellem mennesker, som hun beskriver med stor psykologisk indsigt. Romanens titel 'Efterklang' henviser ikke kun til musikken i romanen, men også til den overordnede fortælling om ophav og den arv i bred forstand, som ofte uforvarende overleveres videre gennem (violinspillene) generationer.

Bogvægten skrev: “Helga Flatland regnes som en af Norges dygtige samtidsforfattere. Romanen ”Efterklang” er hendes syvende roman. Hun har vundet flere vigtige priser for sine værker, der er oversat til ti sprog....I sin nye roman skriver hun atter om relationer, svære følelser og ensomhed. I tilgift stiller hun skarpt på begær og forbudt kærlighed. Helga Flatlands ”Efterklang” er vellykket og velfortalt. Romanen er yderst relevant for både mandlige og kvindelige læsere. Den rummer mange facetter og formår tillige at overraske undervejs. Kan klart anbefales."

Litteratursiden skrev: "Familiedynamikker, ensomhed, begær og forbudt kærlighed er omdrejningspunkter i Helga Flatlands medrivende romanI 'Efterklang' vejer blodets bånd og traditioner tungt. Nordiske sagn om ulydige, lidenskabelige kvinder, der måtte gemmes væk eller forsvandt på dramatisk vis, væves elegant ind i en nutidig kønspolitisk fortælling om, hvad en kvinde kan tillade sig. Vær klar til at få dit moralske kompas udfordret i denne stærkt læseværdige roman."

Om bogen: 

Turbine 2024; 295 sider.

Om forfatteren:

Helga Flatland (født 1984) er en norsk romanforfatter og børneforfatter. Med sin litterære debut i 2010 blev hun til sidst fuldtidsforfatter og har vundet priser som Tarjei Vesaas' debutantpris, Mads Wiel Nygaards Legat og Den Norske Boghandlerpris. Både i Norge og Danmark regnes hun for at være et stort prosatalent i norsk samtidslitteratur. Hendes største styrke er den menneskelige indsigt.

Målgruppe:

Til læsere af norske samtidsromaner med noget på spil. Kan sammenlignes lidt med den norske forfatter Anne B. Ragde.

 

 

Materialer