Billede af bogforside

Anbefaling: Folk som sår i sne af Tina Harnesk

22.01.24
En tankevækkende samisk slægtskrønike nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2023

Handling:

Ingen skal bestemme over 85-årige Máriddja! Slet ikke lægen, der vil have hende i behandling. Ved hjælp af en brand, en elg og "Sire" i telefonapparatet, prøver hun at finde den dreng, hun elskede som en søn. Vidunderlig historie, der med sin blanding af tyngde og humor vil glæde alle, der elsker en god roman.

Anmeldelse: 

Der bliver udgivet en del bøger i disse år med afsæt i samernes historie, og et skud på stammen er ”Folk som sår i sne” af Tina Harnesk. Det er forfatterens debut og det er derfor ekstra imponerende at den blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2023 (dog uden at vinde). Det er en historie med alvor, intensitet og noget på hjertet. Engang besøgte jeg forfatterens hjemegn - Jokkmokk - og måske derfor står det hele så tydeligt for mig. Persongalleriet er troværdigt med en ikke helt almindelig ældre kvinde i hovedrollen og fortællingen er krydret med samesagn, samernes historie og det samiske sprog.

Bogrummet skrev: "En dejlig bog, der minder en om at skønne på det man har og værdsætte livet, mens man har det. Jeg tilslutter mig DAST MAGAZINEs citat fra bogens omslag. Citat ” Jeg har læst, leet og grædt. Helt som historiefortælling skal være, som en joik, der kaster ekko gennem tid og sted. En underholdende og vigtig bog midt i al larmen. Et bankende hjerte fra Sápimi."

Litteratursiden skrev: "Romanen har mange vigtige temaer som sygdom, kærlighed, moderskab, hjemstavn og savn og vil egne sig rigtig godt som læsekredsbog. En charmerende, tankevækkende og stemningsfyldt fortælling, som blev kåret af læserne til årets bog i Sverige i 2023 og nu kan læses på dansk i Jakob Levinsens oversættelse."

Om bogen: 

Modtryk 2023; 1. udgave; 302 sider.

Om forfatteren:

Tina Harnesk, født 1984, er bibliotekar og forfatter. Hun voksede op i Jokkmokk nord for polarcirklen og bor nu med sin familie på et lille bjerg uden for Arvidsjaur. Begge steder er i svensk Lapland.

Målgruppe:

Alle der elsker en god roman.

 

 

Materialer