Købmandsbutik  i Kirke Såby ca. 1915, Fotograf: Kristian Poulsen
Købmandsbutik i Kirke Såby ca. 1915, Fotograf: Kristian Poulsen

Kirke Såby

11.09.23
Da der blev handlet ved gadekæret...

Af Leif Rasmussen, frivillig ved Lejre Arkiv

Aastrup Gods har i gammel tid ejet et mindre antal ejendomme i Kirke Såby. En af disse ejendomme var ejendommen på Morsøvej 8. Huset i byen havde, udover sin have, en udelod ved Kirkeskoven. Igennem tiden var ejendommen og huset hjem for husmænd, håndværkere, daglejere og andet godtfolk.

Dette ændrer sig i 1858, hvor Hans Jordy fra Tølløse får adkomst på ejendommen efter afholdt auktion. Hans Jordy, som var født omkring 1792 i Bern i Schweitz, dukker første gang op i de danske folketællinger i 1834, hvor han er forpagter af hollænderiet*1) i Højsmarke under Frederiksdal Gods på Vestlolland. I 1845 er han opført som forhenværende forpagter af Vennerslund på Falster, i 1850 forpagter i Bregnerød i Nordsjælland og endelig i 1858 er han nået til Tølløse. Herfra flytter han og hans hustru Julie, født Spangenberg, til ejendommen på Morsøvej 8, hvor Hans Jordy åbner en høkerforretning*2). Hans Jordy dør i 1868, hvorefter hans hustru Julie overtager ejendommen og forretningen. Hun sælger dog allerede ejendommen i 1869 og flytter til sin datter og svigersøn på Tøpholm i Torup sogn i Nordsjælland, hvor hun dør i 1875.

På Morsøvej er en ny ejer kommet til, nemlig Ernst Johan Ingberti Gottschalck. I 1871, allerede to år efter overtagelsen i 1869, bliver der udstedt et fallitdekret mod Gottschalck, så han er ikke kommet så heldigt fra start. Fallitdekretet bliver offentliggjort i Dagens Nyheder 16. marts 1871:

Men åbenbart lykkes det ham at rejse den fornødne kapital, for allerede to måneder senere ophæves fallitdekretet. I årene herefter opbygger Gottschalck en god rentabel købmandsforretning. Og i 1900 sælger han forretningen til Conrad Petersen, som kommer fra København. Conrad Petersen sælger allerede forretningen to år efter og flytter til Roskilde. Han kommer dog retur til Kirke Såby i 1908, hvor han åbner en konkurrerende købmandsforretning på Omøvej 1, den forretning der siden har udviklet sig til den Dagli'brugs som i dag ligger på Rømøvej. Men det er en anden historie.

I 1902 køber Anders Peter Jacobsen forretningen på Morsøvej 8 af Conrad Petersen, og driver den videre som købmandsforretning i de næste ti år. I 1912 sælger Jacobsen forretningen til Hans Nielsen som flytter dertil fra Soderup. Hans Nielsen driver forretningen videre de næste 26 år. På billedet nedenfor fra 1929 ses købmandsforretningen stadig med den gamle tøjrebom foran. Siddende på trappen er det Hans Nielsens datter Inge Kirstine Nielsen, gift Vesthave. I 1938 sælger Hans Nielsen forretningen til Johannes Emil Hansen, som stammer fra Vellerup i Horns Herred, og Hans Nielsen flytter selv til et nyopført hus på Fynsvej 1, hvor han dør 102 år gammel i 1979.

Købmand i Kr. Såby

Amatørfoto: Ukendt fotograf, Lejre Arkiv

Johannes Emil Hansen driver forretningen på Morsøvej indtil sin død i 1959. Herefter overtager hans hustru Johanne forretningen, men afhænder den i 1965 til sønnen Poul Hansen. Poul Hansen og hustruen Solveig viderefører forretningen indtil kort før jul 1989, hvor nøglen drejes om for sidste gang, og mere end 130 års købmandsvirksomhed ved gadekæret i Kirke Såby slutter.

*1) Hollænderi er en gammel betegnelse for mejeridrift med et større landbrug.
*2) En høker er en gammel betegnelse for en person, som under beskedne forhold sælger levnedsmidler og andre varer.